30 Aralık 2009 Çarşamba

Sanal Sunucu da Virüs Temizliği

    Sanallaştırma teknolojisi ile hayatımız hem kolaylaştı hem de zorlaştı. Nasıl oluyor derseniz aşağıda başımdan geçen olayı anlattığımda hak vereceğinizi düşünüyorum.

     Daha önceden kurulup üzerinde önemli bir uygulamanın çalıştığı sanal Windows Server sunucuya virüs bulaşmıştı. Hemen belirteyim sunucunun üzerinde anti-virüs programı kurulu değildi. Virüs gayet akıllı davranıyordu ve tipik olarak kendisini bitirmemizi engellemek için çeşitli savunma mekanizmaları üretmişti. Örneğin TaskManager Disable olarak geliyordu, Registry Editor ü çalıştıramıyorsunuz (yetkilerinizin kısıtlandığı söyleniyor) ve en önemlisi bildiği anti-virüs ya da malware programlarının ya kurulumlarına izin vermiyor ya da kurulduktan sonra programı çalıştırdığınızda programı kapatıyordu. Hemen belirteyim sunucuyu Safe Mode da da açamıyordum (Mavi ekran verip sistem yeniden başlıyordu). Elimde ki çözümleri denerken Malwarebytes ismli yazılımı tanımadığını fark ettim. Bununla sistemi tarattığımda birkaç exe ve registry üzerinde taskmanager ile registry nin kapatılmasını sağlayan key leri buldu. Bazı dosyaların silinebilmesi için sistemi yeniden başlattıktan sonra tam temizledim diye düşünürken oturum açtıktan sonra yanıldığımı anladım.

     Symantec in sitesinde registry üzerinde ki kısıtlamaları kaldıran bir inf dosyası buldum (dosyayı http://www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2004-050614-0532-99 adresinden indirebilirsiniz).  Dosyaya sağ tıklayıp install dedikten sonra regedit ile registry editor ü açabildim. Virüsün registry de

                HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System\
                HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System\
                HKEY_USERS\S-1-5-21-…\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System\

yollarının altında DisableRegistryTools ve DisableTaskMgr isimli iki anahtar oluşturduğunu ve değerlerinin 1 olduğunu gördüm. İşin ilginç yanı bu iki anahtarı sildikten sonra yaklaşık 10 sn içerisinde anahtarlar yeniden oluşturuluyor. Permissions kısmından o anki kullanıcını yazma yetkisini kaldırıp sistemi yeniden açtığınızda kullanıcının yazma yetkisi olmadığından registry editor ü açamama ve taskmanager in disable olması sorunları ortadan kalkmış oluyor. Ancak virüs kendisini tüm sistemde ve task manager da gizlediği için bu kısımdan daha fazla ilerleyemedim.

     Sunucumuzun sanal olmasını faydası buradan sonra işimi çok kolaylaştırdı. Fiziksel bir sunucuda diskleri başka bir sunucuya takıp oradan taratma gibi bir şansımız yok (aynı özelliklere sahip boş bir sunucunuz olması durumu değiştirir tabiî ki). Çünkü disklerin raid yapıları vs sorunları oluşacaktır. Öncelikle sistemin yedeğini Veeam Backup and FastSCP yazılımı ile veya başka bir yedekleme yazılımı ile almamız gerekiyor. Yazılımı http://www.veeam.com/vmware-esxi-fastscp.html#fragment-2 adresinden indirebilirsiniz. Yedeğimizi aldıktan sonra (yedek alabilmemiz için sanal sunucunun kapalı olması gerekiyor) http://chitchat.at.infoseek.co.jp/vmware/vdk.html#download adresinden Virtual Disk Driver yazılımını indirelim. Bu yazılım sayesinde sanal sunucunun disk dosyalarını Windows XP sistemime bağlayabildim. İşlemi aşağıda ki gibi yaptım.

    Öncelikle indirdiğimiz dosyayı bir klasöre açalım. Benim diskimde vdk aracının yeri L:\Windows\Virtualization\VMware\Tools\vdk32-050406 şeklinde idi. Sizinki farklı olabilir. Ancak vdk.exe ile vdk.sys dosyalarının aynı yerde olmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca kolaylık olması açısından her iki dosyayı sanal sunucunuzun klasörüne kopyalayıp buradan da çalışabilirsiniz. Tabi sistemi geri atarken silmeyi unutmayalım.

• Komut satırı açalım ve ilgili klasöre geldikten sonra vdk install komutunu verelim. Bu komut ile sistemimize sanal disk sürücüsünü kurmuş oluyoruz.

• Ardından da vdk start komutunu verelim. Bu komut ile az önce kurmuş olduğumuz sanal disk sürücülerimizi başlatmış olduk. Direk bu komutu vererek de işleme başlayabiliriz. Yazılım otomatik olarak önce vdk install işlemini yapıp daha sonra da vdk start işlemini gerçekleştirecektir.
  


• Daha sonra vdk create komutu ile sanal disk oluşturalım. Varsayılan olarak disk sürücüsü 0 ı alır. Daha sonra sanal sunucumuzun diskini sistemimize bağlarken bu sayıyı kullanacağız. Ancak illa 0 ı kullanmak zorunda değiliz 4 e kadar herhangi bir rakamı verebiliriz.

• Sanal diskimizi oluşturduktan sonra şimdi sanal sunucumuzun diskini sistemimize V sürücüsü olarak vdk Open 0 "g:\v5w16\v5w16-flat.vmdk" /rw /L:V: komutu ile bağlayalım. /rw parametresi ile diski sistemimize okuma-yazma modunda bağlamış oluyoruz. Eğer bu parametreyi kullanmazsak disk sistemimize sadece okuma modunda eklenir ve üzerinde herhangi bir değişiklik yapamayız. /L: parametresi ile bir sürücü ismi belirtmezsek sistem otomatik olarak boştaki sürücü harfini kullanacaktır. Bağladığım disk sanal sunucumun C sürücüsü idi. Dilerseniz diğer sürücüleri de bağlayabiliriz.
  

• Yukarıda ki komutun sonucunda sanal sunucumuzun diskini sistemimize V sürücüsü olarak eklemiş olduk. Artık virüs taramasına başlayabiliriz.

     Hemen Kaspersky anti-virüs programımı açtım ve V sürücüsü taratmaya başladım. Bulduğu virüsü ve yayıldığı alanı gördüğümde inanamadım.  Win32.Sality.ae virüsü sistemde çalışan neredeyse tüm exe lere bulaşmıştı. Bu virüs paylaşımlar üzerinden inanılmaz hızlı yayılıyor. Daha detaylı bilgi için http://www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2008-042106-1847-99&tabid=2 adresine bakabilirsiniz. Neyse ki bulaştığı tüm exe leri Kaspersky silmeden sorunsuz temizledi. Sanal sunucumun diğer diskini de benzer şekilde bağlayıp virüs taraması yapıp temizledikten sonra bu disk dosyalarını ESXi sunucuma geri kopyaladım ve sistemi açtım. Harika her şey çalışıyordu.

NOT: Sanal diski sistemimize bağladığımız gibi vdk close 0 komutu ile ayırmamız da gerekiyor. Dilerseniz vdk remove komutunu kullanarak hem sanal sürücüleri sistemimizden ayırıp hem de yüklemiş olduğu sanal sürücüleri sistemimizden temizleyebiliriz.      

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Herkese mutlu, sağlıklı ve başarılı bir yeni yıl dilerim. Kalın sağlıcakla…

M. Hakan CAN

  

16 Aralık 2009 Çarşamba

VMware ESXi 3.5 Update 5 yayınlandı

Merhabalar;

VMware ESXi 3.5 kullananlar için bir güncelleme haberimiz daha var. Update 5 yayınlandı. Detaylarına aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1015045

Göze çarpan detay ise,  VSphere den sonra 3.5 içinde Windows Server 2008 R2 ve Windows 7 desteği resmi olarak sunulmuş olması.


Sağlıcakla kalın...

20 Kasım 2009 Cuma

VMware ESXi 4.0 Update 1 yayınlandı

Selamlar;
Sonunda beklenen an geldi Smile. Bir kaç ay önce VMware tarafından bu güncelleme için zemin oluşturmak üzere geçici güncellemeler yayınlanmıştı. Şimdi esas güncelleştirmeler yayınlandı. Güncellemede ki önemli başlıklar;
  1. VMware Workstation 7 den sonra ESXi 4.0 a da Windows Server 2008 R2 ve Windows 7 desteği resmen eklenmiş oldu. Böylece Windows Server 2008 R2 üzerine kurulanVMware tool sebebi ile yaşadığımız kilitlenme sorunu giderilmiş oldu. Böylece işin etrafından dolaşarak sorunu çözmekten kurtulmuş olduk.
  2. Windows 7 için vSphere Client desteğini elde ediyoruz.
  3. ESXi de HA altında Windows Server 2000,2003,2008 için Failover Clustering desteği
  4. Güvenlik güncellemeleri.
  5. vs.
Daha detaylı bilgiye;
http://www.vmware.com/support/vsphere4/doc/vsp_esxi40_u1_rel_notes.html
 http://www.vmware.com/support/vsphere4/doc/vsp_esxi40_u1_rel_notes.html#resolvedissues
adreslerinden ulaşabilirsiniz. Eğer sıfırdan kuracak iseniz sizi  http://downloads.vmware.com/d/info/datacenter_downloads/vmware_vsphere_4/4 adresine alalım.

Kolay gelsin...

8 Kasım 2009 Pazar

TS Session Broker ile Load Balancing

    Terminal Server dünyasında Windows 2008 Server ile birlikte yeni bir hizmet de bizlere sunuluyor. TS Session Broker servisi ile terminal serverlar dan oluşturmuş olduğumuz çiftlikleri kullanarak hem bağlanmak isteyen kullanıcıların çiftlik içinde ki yükü en az olan sunucuda oturum açması sağlanırken bir yandan da oturum açıp çalışırken bir şekilde bağlantısı kesilen kullanıcıların eski oturumlarına  tekrar bağlanarak çalışmaya kaldıkları yerden devam edebilmeleri sağlanmış oluyor. Session Broker servisi bunu SessionID, oturum açan kullanıcının adı ve oturumun hangi sunucuda açıldığı bilgilerini kendine ait özel bir veritabanında tutarak sağlamaktadır.

   Session Broker servisinin bu yönlendirme işlemini yapabilmesi için geleneksel yöntem olarak ayrı fiziksel bir makinede network load balancing çalıştırılabileceği gibi DNS Round Robin hizmetini kullanarak fiziksel sunucu ihtiyacı olmadan yönlendirme işlemi yapılabilir. DNS Round Robin hizmeti kısaca aşağıdaki şekilde çalışmaktadır;
  • Terminal Server a bağlantı isteği yapacak olan bilgisayar çiftliğin adı ile bağlantı isteğini gönderdiğinde DNS den çiftliğe ait olan iplerin listesini alır.
  • Aldığı listedeki ip lere sırasıyla bağlanmaya çalışır. Eğer ilk ip ye bağlanamaz ise 30 sn. lik bir gecikmenin ardından diğer ip yi deneyecektir ve bu işlem bağlanana kadar bu şekilde devam edecektir.
  • TS Session Broker gelen isteği kendi veritabanın da kontrol eder ve eğer istekte bulunan kullanıcının daha önceden açılmış ve askıda olan bir oturumu varsa kullanıcıyı o sunucuya yönlendirir ve oturumuna tekrar bağlanmasını sağlar. Eğer istekte bulunan kullanıcıya ait daha önceden açılmış bir oturum yoksa yükü en az olan terminal server a kullanıcı yönlendirilir ve oturum açması sağlanır.
  • Oturum başarılı bir şekilde açıldığında oturumun açıldığı Terminal Server TS Session Broker a oturumun başarılı bir şekilde açıldığı bilgisini iletir. Session Broker sunucusu da bu bilgileri veritabanına kayıt eder.
   Terminal Server Session Broker hizmetinin kurulumunu yapmak için. Ortamımızda aşağıda ki sunucuları kurup hazır ediyoruz. Bunlar;
  • TESTSECUREDC (Domain Controller ve DNS hizmetleri çalışacak)
  • TESTSECURETSSB (Terminal Server Session Broker hizmeti çalışacak)
  • TESTSECURETS1 (Terminal Server hizmeti çalışacak)
  • TESTSECURETS2 (Terminal Server hizmeti çalışacak)
   Yukarıda ki sunucularımızı hazırladıktan sonra kuruluma başlayabiliriz;

   TS Session Broker hizmetinin kurulumu aşağıdaki şekildedir;
  • Server Manager konsolundan Roles açılır ve sağ taraftan Add Roles tıklanır.
  • İlk ekran next ile geçildikten sonra Terminal Services seçeneği seçilip Next tıklanır ve Terminal Services ile ilgili bilgilendirme ekranını da next ile geçtikten sonra karşımıza gelen ekranda TS Session Broker seçeneği seçilerek Next tıklanır ve kurulum tamamlanır.
NOT: TS Session Broker hizmetinin kurulacağı sunucuda Terminal Server rolünün kurulu olması ya da Remote Desktop un aktif edilmiş olması gerekmemektedir.
 
   TS Session Broker rolü sunucuya kurulduğun da Terminal Services Session Broker servisi başlatılır ve çalıştırma şekli otomatik olarak ayarlanır. Ayrıca local de Session Directory Computers isimli bir grup oluşturulur. Bu gruba o çiftlikte hizmet vermesi planlanan tüm Terminal Server ların eklenmesi gereklidir.


NOT: Windows Server 2003 terminal Server lar TS Session Broker Load balancing özelliğini kullanamazlar.
NOT: Çiftlikteki tüm terminal serverlar için bir kullanıcının sadece bir oturum açabilmesine olanak veren düzenleme Group Policy ile yapılmalıdır. Bunun için;
  • Group Policy de Computer Configuration \Policies\Administrative Templates\Windows Components\Terminal Services\Terminal Server\Connections bölümünden “Restrict Terminal Services Users to single remote sessions” seçeneğinin Enabled durumuna getirilmesi yeterlidir.


TS Session Broker Load Balancing Ayarlarının Yapılması
    TS Session Broker Load Balancing ayarları Terminal Services Configuration bölümünden yapılabileceği gibi Group Policy ile de yapılabilir. Ancak Terminal Services Configuration bölümünden aşağıdaki ayarların mutlaka yapılması gerekmektedir. Bunlar;
  • Çiftlikte Terminal Server ın yeniden bağlantı için kullanacağı ip adresinin seçilmesi
  • The relative weight of the server ayarının yapılması. Bu ayar da verilen değer ile donanım farklılıkları bulunan terminal server sunucuları arasında ki yükü güçlü olandan güçsüze doğru dağıtmak için kullanılabilir. Büyük olan sayıya sahip olan terminal server daha fazla bağlantı talebi alacaktır.


Group Policy ile yapılacak ayarlar aşağıdakilerden oluşmaktadır;
  • Group Policy Management konsolunda terminal server ların ve Session Broker hizmetini veren sunucuların bulunduğu istenen yapısal birime  sağ tıklanarak yeni bir poliçe oluştur ve buraya link ver seçeneği ile yeni bir poliçe oluşturulur ve adına TS Session Broker Settings adını  verelim.
  • Poliçe düzenlemek için açıldığında Computer Configuration--> Policies--> Administrative Templates--> Windows Components--> Terminal Services--> Terminal Server--> TS Session Broker seçilir.
  • Sağ tarafta bulunan Join TS Session Broker Enabled olarak ayarlanır.


  • Configure TS Session Broker Farm Name açılır ve Enabled seçildikten sonra aşağıdaki bölüme çiftliğin adı örneğin farm-1.testsecure.net şeklinde yazılır. Burada yazılan isim Terminal Services Configuration bölümünde yazılanla aynı olmalıdır.


  • Configure TS Session Broker Server name açılır ve Enable seçildikten sonra aşağıdaki bölüme TS Session Broker hizmetini verecek olan sunucunun adı yazılır.


NOT: Windows 2008 R2 ile birlikte Terminal Services ismi Remote Desktop Services olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla yukarıda ki poliçe yolu da değişmiştir. Windows Server 2008 R2 için yukarıda ki poliçenin yolu Computer Configuration--> Policies--> Administrative Templates--> Windows Components--> Remote Desktop Services--> Remote Desktop Session Host--> RD Connection Broker altında bulunmaktadır.

DNS in TS Session Broker Load balancing için Ayarlanması
    TS Session Load Balancing in DNS Round Robin ile çalışması için aşağıda ki ayarların DNS de yapılması gereklidir;
    DNS konsolunda Forward Lookup Zones altında ki etki alanı bölümü açılır ve sağ tıklanarak New host A or AAA seçeneği seçilerek Group Policy de ve Terminal Services Configuration bölümünde yazılı olan çiftlik adı girilerek hizmet verecek her bir terminal server için bir kayıt oluşturulur. Örneğin ortamda iki adet (30.20.2.4 ve 30.20.2.5) terminal sunucumuz var ise ve çiftliğimizin ismi FARM-1 şeklinde ise oluşturacağımız iki kayıt aşağıdaki gibi olacaktır;
  •     FARM-1    Host A        30.20.2.4
  •     FARM-1    Host A        30.20.2.5


   Yukarıda ki ayarların tamamlanması ile artık TS Session Broker hizmetini DNS Round Robin kullanarak verebiliriz.
   Yukarıda ki bahsi geçen tüm ayarlar yapıldıktan sonra istemcimizden terminal server a bağlantı yapmak için Remote Desktop da bağlantı adı bölümüne farm-1.testsecure.net yazılması yeterli olacaktır.
   İlk yazımın da vermiş olduğu heyecan ile bir yanlışlık yaptıysak affola :o). Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bundan sonraki yazımda Terminal Serverlar ile istemcilerin SSL (TLS 1.0) kullanarak güvenli bağlantı kurmalarını nasıl sağlayabileceğimizi anlatmaya çalışacağım.
  
   Sağlıcakla kalın...

    M. Hakan CAN

29 Ekim 2009 Perşembe

VMware ESXi 3.5 Emulex HBA ve TCP/IP Sorunları ve Çözümü

Yeniden merhaba;

Bu hafta oldukça koşturmaca içerisinde geçti. Sebebi ise önemli bir esxi sunucumuzun üzerinde ki iki Emulex HBA kartından birinin linkini kaybetmesi oldu. Sorun fiber kabloda mı cihazda mı hatta SAN de mi diye aranırken önce SAN i listeden eledik. Daha sonra sorunun hba kartından kaynaklandığına karar verdik ve garantiden değiştrebilmek için sunucuyu kapatıp kartın seri numarasını aldık. Kartı yerine takıp sunucumuzu açtığımızda ise hatalı olan hba kartında ki linkin geri geldiğini gördük. Biz yine de garanti kapsamında bakalım derken ertesi günü bu sefer esxi sunucumuza ve üzerinde ki Windows sunucularımıza client yazılımı aracılığı ile de ulaşamadığımızı fark ettik. VMware Infrastructure Client sunucunun çok geç cevap veridiğini söyliyerek hata veriyordu ve donup kalıyordu.

Bu sırada çıkmış olan build 199239 firmware güncellemesini yapmak için neleri düzelttiklerini incelerken detaylarında ilginç bir şekilde bizim Emulex HBA kartlarının cevap vermeyi kesebileceği ve aşırı yük altında TCP/IP soketlerinin bağlantıyı kestiklerini güncelleme ile bu hataların düzeltildiğini okuduğumda herşey netleşmişti. Detaylarını VMware ESXi 3.5 build 199239 firmware update sayfasından öğrenebilirsiniz.

Hemen tüm ESXi sunucularımızı güncelledik. Hep bu tarz güncellemelerin detaylarını okuduğumda "Ne ilginç hatalar var bizim başımıza gelmedi iyi ki" diye düşünürdüm. Kısmet :o).

Sağlıcakla kalın;

M. Hakan CAN

28 Ekim 2009 Çarşamba

Windows 2008 R2 Server Core ve Sconfig

Selamlar;

Windows Server 2008 ile birlikte hayatımıza Server Core kurulum seçeneği de girmişti. Bu kurulum seçeneği ile atak alabileceği alanı daraltarak (daha az servis çalışması ve grafik arabiriminin olmaması) sunucularımızı daha güvenli hale getirebiliyoruz. Ancak ilk Windows 2008 versiyonu ile birlikte Server Core kurulumu yapıldığında bilgisayar isminin değiştirilmesi, network ayarlarının yapılması ve sunucunun etki alanına dahil edilmesi gibi işlemleri komut satırından oldukça fazla işlem yaparak tamamlayabiliyorduk.

Windows Server 2008 R2 ile birlikte hayatımızı kolaylaştıracak olan sconfig aracı bizi karşılıyor. Bu araç sayesinde artık bilgisayar isminin değiştirilmesi, network ayarlarının yapılması ve sunucunun etki alanına dahil edilmesi gibi işlemleri oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Bunun için komut satırında sconfig yazıp enter a basmamız yeterli. Karşımıza gelen ekranın görüntüsü aşağıda ki gibi olacaktır.



Görüdüğünüz gibi eski dos ortamında ki programların çalışması gibi değiştirmek istediğimiz özelliğe ait rakamı girip enter a bastıktan sonra düzenlememizi yapmamız yeterli olacaktır. Bu aracın getirdiği kolaylıkları daha net görebilmek için aynı işlemlerin komut satırı karşılıklarını da aşağıda yazıyorum.

Mevcut IP yapılandırmamızı görüntülemek için;
   netsh interface ipv4 show config

Mevcut IP yapılandırmamızı değiştirmek için;
   netsh interface ipv4 set name="Local Area Connection" source=static address= 30.20.2.10 mask=255.255.255.0 gateway=30.20.2.2 store=persistent

NOT: Eğer yukarıda ki komutta store olarak persistent seçmez isek değişiklik active olarak algılanacak sunucumuzu yeniden başlattığımızda silinecektir.

Mevcut DNS yapılandırmamızı değiştirmek için;
   netsh interface ipv4 dnsserver "Local Area Connection" 30.20.2.10

Mevcut sunucunun adını değiştirmek için;
   netdom renamecomputer %computername% /NewName Yeni_Adı

Mevcut sunucuyu Active Directory ortamına katmak için;
   netdom join sunucu_adı /Domain:Domain_Adı /UserD:Domain_Adı\Kullanıcı_Adı /Password:Kullanıcı_Parolası

Görüldüğü gibi Windows Server 2008 Server Core kurulumunda uzun komutlar yazarak yaptığımız işlemleri Windows Server 2008 R2 ile birlikte gelen Sconfig sayesinde çok daha kısa zamanda ve kolayca yapabiliyoruz.

Teşekküler Microsoft.

Başka bir yazımda görüşmek dileğiyle;

M. Hakan CAN

27 Eylül 2009 Pazar

Windows IT Pro

Herkese selamlar;

Buraya yazacağım pek çok yeni yazıyı hazırlarken Windows IT Pro ya burada da yayınladığım (Group Policy ile USB bir kart okuyucunun ağda ki bilgisayarlara otomatik olarak kurulması) bir makalemin yayınlanmış olmasının mutluluğunu yaşamaktayım. Burada ki makaleme http://windowsyazilari.blogspot.com/2008/08/devconexe-ile-uzaktan-donanm-srcsnn.html adresinden Windows IT Pro da yayınlanan versiyonuna ise http://windowsitpro.com/Windows/article/articleid/102599/use-devcon-to-install-device-drivers-remotely.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Bitirmek üzere olduğum yeni yazılarımda görüşmek dileğiyle;

M. Hakan CAN

16 Haziran 2009 Salı

VMware ESXi Üzerinde ki Sanal Makineye USB Bellek Takmak - Bölüm II

Geçen yazımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu kısımda da yine bol ekran görüntüsü kullanarak anlattıklarımı pekiştirmek istedim.

VMware ESXi üzerinde TESTSRV isimli sanal makinemizi oluşturduk. Bu sanal makineyi kendi sistemimizdeki VMware Workstation 6.5 ortamına aktarmak için kullanacağımız VMware Converter programını http://www.vmware.com/download/converter/ adresinden 4.0 versiyonunu çekip kurduktan sonra açalım ve Connect to local server seçeneği ile oturumumuzu açalım. Karşımıza aşağıda ki ekran çıkacaktır;


Yukarıda ki kısayoldan Convert Machine butonuna tıklayalım. Karşımıza aşağıda ki ekran gelecektir;

“Select source type” bölümünden VMware Infrastructure virtual machine seçeneğini seçelim ve aşağıda gelen “Specify server connection information” bölümünde gerekli sunucu ve kullanıcı adı parola bilgilerini girdikten sonra Next ile devam edelim. Karşımıza aşağıdaki ekran görüntüsü gelecektir;


Sunucumuzu seçip Next ile devam edelim. Program gerekli bilgileri aldıktan sonra karşımıza aşağıdaki şekilde bir ekran görüntüsü çıkacaktır. Burada da “Select destination type” bölümünden VMware Workstation or other VMware Virtual machine seçeneğini seçelim. “Select VMware product” bölümünden “VMware Workstation 6.5” seçelim. İstersek “Name” bölümünden sunucumuzun adını değiştirebiliriz. Ancak biz işlemlerimizi yapıp sanal makinemizi tekrar ESXi sunucusu üzerine atarken isim değişikliği yapacağımız için bu kısmı olduğu gibi bırakıyoruz. Çevirdiğimiz sanal makineyi bilgisayarımızda nereye koyacağımızı da seçtikten sonra Next diyelim.

Aşağıda ki ekranda sanal makinemiz için disk boyutu, hafıza miktarı, network özellikleri gibi pek çok özelliği düzenleyebiliriz.

Yukarıda ki ekranı da Next ile geçtikten sonra bize yapılacak iş ile ilgili özet bilginin bulunduğu bir ekran gösterilecektir. Burada da Finish butonuna tıklayarak işlemi başlatalım. Karşımıza aşağıdaki ekran görüntüsü gelecektir. Bu noktadan itibaren işlemin tamamlamasını bekleyeceğiz.

İşlem başarılı bir şekilde tamamlandığında aşağıdaki ekran görüntüsünü görmemiz gerekiyor.

Şimdi kendi sistemimize taşıdığımız sanal makineyi VMware Workstation ile açalım. Burada önemli olan nokta sanal makinemizin ayarlarında yapacağımız değişiklikler. Sanal makinemize sağ tıklayıp Settings diyoruz ve aşağıda ki ekran görüntüsü bizi karşılıyor.

Burada bizim için önemli olan USB Controller desteğinin eklenmesi (Bu sayede sanal makineye kendi sistemimizde bulunan ya da bizim kullanacağımız cihaza takılı olan usb cihazları sanal makinemize bağlayabileceğiz). Bunun için Add diyerek listeden USB Controller ı seçip Next diyoruz. Karşımıza gelen ekran da ki işaretli kutulara dokunmadan Finish diyoruz. Donanımımızı eklediğimize göre OK diyerek ayar penceresini kapatıyor ve sanal sistemimizi başlatıyoruz.

Sistemimiz açıldığında USB Controller sürücüleri yüklenecektir. Yükleme işlemi bittikten sonra sisteme kendi fiziksel bilgisayarımızdaki bir usb diski bağlayarak çalıştığını görebiliriz. Bu işlemi yapmak için sağ altta bulunan disk ikonuna sağ tıklayıp Connect (Disconnetc from host) tıklandığında fiziksel makinemizdeki usb diskimiz sanal makinemize bağlanacaktır ve aşağıda ki ekran görüntüsü ile karşılaşacağız.



Sistemimize USB diskimizi tanıttığımıza ve USB controller sürücülerimizi yüklediğimize göre artık bu sistemi ESXi ortamına tekrar taşıyabiliriz. Bu işlem için VMware Converter Standalone programını açalım ve Connect to local server seçeneği ile oturumumuzu açalım.
Burada ki işlemler başta anlattıklarım ile aynı sadece işlemi tersinden yapacağız. Bu nedenle önemli bir nokta haricinde ekran görüntüsü kullanmayacağım.

Convert Machine ikonuna tıklıyoruz ve “Select source type” bölümünden “VMware Workstation or other VMware Virtual Machine” seçeneğini seçiyoruz ve yukarıda düzenlediğimiz TESTSRV sanal makinemiz nerede duruyor ise “Virtual machine file” bölümünden yolunu gösteriyoruz ve Next e tıklıyoruz. Program sanal makine bilgilerini aldıktan sonra dönüştürmek istediğimiz sanal makineyi nereye yükleyeceğimiz soran bir ekran bizi karşılayacak. Burada “Select destination type” bölümünden VMware Infrastructure virtual machine seçeneğini seçiyoruz ve aşağıda ki “Vmware Infrastructure Server Details” bölümüne ESXi sunucumuzun bilgilerini (ip adresi, kullanıcı adı ve parola) giriyoruz ve Next e tıklıyoruz. Karşımıza sunucumuzun adının ne olacağını belirlediğimiz ve hangi bu sanal makineyi hangi datastore a yüklemek istediğimi belirleyeceğimiz bir ekran gelecektir. Ben burada sanal makine adı olarak USBTESTSRV belirledim ve datastore umu da seçip Next e tıkladım. Program bilgileri toparladıktan sonra karşımıza gelen ekranda Advanced bölümünde ki Edit linkine tıklayalım, aşağıda ki ekran gelecektir.


Yukarıda ki imajda kırmızı ile belirlediğim noktalarda ki işaretleri kaldıralım. Bize sistemin çalışmayabileceği ile ilgili bir uyarı gösteren ekran çıkacaktır. Buna EVET diyerek geçelim. Eğer bunu yapmazsak sanal makine ESXi için dönüştürülürken onun sistemine göre ayarlanacağı için yüklemiş olduğumuz USB sürücüler silinecektir. Son hali aşağıda ki gibi olacaktır.

Bu işlemleri de tamamladıktan sonra Next ve Finish butonlarına tıklayarak işlemi başlatalım. İşlem tamamlandığında ESXi sunucumuza gidelim ve USBTESTSRV sanal makinemizi başlatalım. Sisteme giriş yaptıktan sonra Digitus marka cihazımızın yazılımını kuralım. Yazılımı çalıştırdığımızda cihaza takılı olan usb aygıtları görebiliyor ve Conncet butonu ile bu diskleri sanal makinemize bağlamış oluyoruz.

Umarım bu ikinci bölüm de faydalı olmuştur. Elimden geldiğince açıklayıcı olmaya ve bol ekran görüntüsü kullanmaya çalıştım. Hoşçakalın

M. Hakan CAN