14 Kasım 2008 Cuma

VMware Infrastructure 3, Lisanslama Şekilleri ve Fiyatlandırması

Yeniden merhaba. Artık daha sık yazmamın gerektiğini düşünerek çalışmalarımı hızlandırıyorum. VMware serisinden başladığımız geçen seferki yazımın devamı niteliğinde sayılabilecek bir yazı ile birlikteyiz. Bu yazımda VMware Infrastructure 3 ortamının lisanslama türlerini, fiyatlandırmalarını ve özel seçeneklerini anlatmaya çalışacağım. Hemen belirtmek isterim ki buradaki yazdığım fiyatlar VMware in sitesinden aldığım rakamlardır ve firmanın fiyatlandırma politikasının gereği olarak her an değişiklik gösterebilir.

VMware Infrastructure 3 sunucu üzerindeki fiziksel işlemci sayısına göre 2 ve katlarında ki işlemci sayısı başına lisanslanır. VMware Infrastructure ile tek bir lisans ile (2 fiziksel işlemcili bir sistemde)iki fiziksel işlemci ve 8 çekirdeğe kadar ekstra lisansa ihtiyaç duymadan kullanıma izin verir. VMware Infrastructure 3 dört farklı lisans seçeneği sunmaktadır. Bunlar;

· VMware ESXi

· VMware Infrastructure 3 Foundation

· VMware Infrastructure 3 Standart

· VMware Infrastructure 3 Enterprise

Yukarıdaki lisanslama şekilleri için lisans yönetimi merkezi olarak yapılabilir. Aşağıda bu lisans paketlerinin detaylarına değindim.

VMware Infrastructure 3 Lisans Paketleri:

· VMware ESXi: ESXi sürümu donanımda yüklü olarak ya da yüklenebilecek bir medya ile birlikte alınabilir. Bu sürüm VMFS ve Virtual SMP yi içermektedir. Sistemin uzaktan yönetimi ancak agent yüklenerek yapılabilir. Tabi bunun içinde aşağıda devamı olan lisans paketlerinden birisine sahip olunması gereklidir.

· VMware Infrastructure 3 Foundation: Genelde küçük ve orta ölçekli organizasyonlar için uygun çözümdür. Daha önceki sürümunda Starter olarak geçen lisans paketinin aksine paylaşılan depolama alanı, kullanılan bellek miktarı ya da sunucu üzerinde ki fiziksel işlemciler ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. VMware Infrastructure 3 Foundation lisans paketi aşağıda ki bileşenleri içermektedir;

Ø VMware ESXi ve VMware ESX

Ø VMFS (Virtual Machine File System)

Ø Virtual SMP

Ø VMware Virtual Center Agent License

Ø VCB (Consolidated Backup)

Ø VMware Update Manager

Bu lisans paketinin fiyatı iki fiziksel işlemci için 995$ dır.

· VMware Infrastructure 3 Standart: Bu sürüm Foundation lisans paketinden tek farkı VMware HA (High Availability) özelliğini bulundurmasıdır. Bu özellik sayesinde merkezi bir depolama ünitesinden tutulan sanal makineleri çalıştıran ESXi sunucusunda oluşan bir arıza diğer ESXi sunucuları tarafından fark edilir ve uygun olan bir ESXi tarafından bu sanal makineler çalıştırılır. Bu lisans paketinin fiyatı iki fiziksel işlemci için 2995$ dır.

· VMware Infrastructure 3 Enterprise: Bu sürümda Standart lisans paketine ek olarak VMware VMotion, VMware Storage VMotion ve VMware Distrubuted Power Management (DPM) ile birlikte VMware DRS (Dynamically Allocate System Resources) paketlerini içerir. Bu lisans paketinin fiyatı iki fiziksel işlemci için 5750$ dır.

Management Servers:

VMware Virtual Center Server (daha önceki adı ile VMware Virtual Center Management Server) sanal ortamları yönetmek, ayarlamak ve yayınlamak için merkezi bir yönetim olanağı sağlar. VMware Virtual Center Foundation işlevsel olarak VMware Virtual Center ile eşdeğerdir. Ancak VMware Infrastructure 3 Foundation lisans paketi ile işlemci sayısının önemi olmaksızın üç adet sunucu yönetilebilmektedir.

VMware Virtual Center Server VMware ESXi dışında ki diğer tüm sürümlarda kullanılabilir. Çünkü ESXi dışındakilerde VMware Virtual Agent dahil olarak gelmektedir.

VMware Virtual Center Foundation fiyatı 1495$ iken VMware Virtual Center Server fiyatı 4995$ dır.

A-la-Carte Ürünler:

Hemen şaşırmayın başlığı doğru okudunuz. Her ne kadar restoran tipi gibi gözükse de VMware alınan lisans paketlerine ek özellikler satın alınabilmesini sağlarken bu ismi vermeyi uygun görmüş. Dolayısıyla VMware Infrastructure 3 lisans paketlerinden birinde olmayan aşağıda ki özellikler ekstra ücret ödenerek satın alınabilir. Bu ürünler şunlardır;

· DRS 1995$

· VMotion ve Storage VMotion 3495$

· HA 2495$ şeklindedir.

Ancak yukarıda alınabilecek paketler için bazı sınırlamalar vardır. Şöyle ki;

· VMware VMotion ve Storage VMotion beraber alınmak zorundadır.

· VMware DPM VMware DRS paketinin içinde bulunmaktadır.

· VMware DRS için VMware VMotion gereklidir.

VMware Infrastructure 3 Yükseltme Seçenekleri:

Diyelim daha önce VMware Infrastructure 3 Standart lisans paketi aldık ve gün geldi organizasyonumuz büyüdü ve sahip olduğumuz lisans yetmez oldu. İşte bu durumda yükseltme seçeneklerini düşünebiliriz. Ancak bunun için SnS (Support and Subscription) sözleşmemizin olması gereklidir. Bu sözleşmeye de sahip isek sistemimizi Standart ya da Enterprise lisans paketlerinden birisine yükseltebiliriz. Normal de eğer SnS paketimiz yok ise yükseltme seçeneği sıfırdan istenen lisans paketinin satın alınması şeklinde olacak iken SnS paketi olanlar için özel fiyatlar belirlenmektedir. Tabi her lisans paketinin kendine ait bir SnS paketinin olduğunu söylemem gerekecek. Dolayısıyla lisansımızı yükselttikten sonra o lisans paketine ait SnS sözleşmesi de yapılmalıdır.

VMware Infrastructure 3 Acceleration Kits:

Açıkçası Türkçe karşılığı nasıl olur bilemediğim için bu şekilde bırakmayı uygun gördüm. Bu yeni seçenek ile organizasyonlar lisanslamalarını yukarıda bahsettiğimiz paketlerden yapmaktansa yılbaşı sepeti gibi hazırlanmış olan lisans paketlerinden ihtiyaçları doğrultusunda birisini satın alarak da kullanıma başlayabilirler. Bunlar;

· VMware VI3 Foundation Acceleration Kit

· VMware VI3 Standart HA Acceleration Kit

· VMware VI3 Midsize Acceleration Kit

· VMware VI3 Enterprise Acceleration Kit

Şeklindedir. Şimdi bunlardan biraz daha detaylı olarak bahsedelim. Buna göre;

VMware VI3 Foundation Acceleration Kit: İçerisinde 3 adet VMware VI3 Foundation lisansı barındırır. Bu lisansa VMware ESXi, VMware Consolidated Backup, VMware Update Manager, VMware Virtual SMP, VMware Virtual Center Agent ve VMware VMFS vardır. Bu pakette 2x3=6 işlemci desteği bulunmaktadır.

VMware VI3 Standart HA Acceleration Kit: İçerisinde 2 adet VMware VI3 Standart lisansı barındırır. Bu pakette Foundation Acceleration Kit e ek olarak VMware HA vardır. Bu pakette 2x2=4 işlemci desteği vardır.

VMware VI3 Midsize Acceleration Kit: İçerisinde 3 adet VMware VI3 Enterprise lisansı barındırır. Ayrıca bu pakette Infrastructure 3: Install and Configuration eğitimi de dahildir. Bu pakette 2x3=6 işlemci desteği vardır.

VMware VI3 Enterprise Acceleration Kit: İçerisinde 4 adet VMware VI3 Enterprise lisansının yanı sıra bir adette VMware Virtual Center Server lisansı barındırır. Bu pakette 2x4=8 işlemci desteği vardır.

NOT: Yukarıda ki tüm Acceleration Kit ler için SnS paketinin de satın alınması gerekmektedir.

Bu yazımda umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

M. Hakan CAN