28 Ekim 2009 Çarşamba

Windows 2008 R2 Server Core ve Sconfig

Selamlar;

Windows Server 2008 ile birlikte hayatımıza Server Core kurulum seçeneği de girmişti. Bu kurulum seçeneği ile atak alabileceği alanı daraltarak (daha az servis çalışması ve grafik arabiriminin olmaması) sunucularımızı daha güvenli hale getirebiliyoruz. Ancak ilk Windows 2008 versiyonu ile birlikte Server Core kurulumu yapıldığında bilgisayar isminin değiştirilmesi, network ayarlarının yapılması ve sunucunun etki alanına dahil edilmesi gibi işlemleri komut satırından oldukça fazla işlem yaparak tamamlayabiliyorduk.

Windows Server 2008 R2 ile birlikte hayatımızı kolaylaştıracak olan sconfig aracı bizi karşılıyor. Bu araç sayesinde artık bilgisayar isminin değiştirilmesi, network ayarlarının yapılması ve sunucunun etki alanına dahil edilmesi gibi işlemleri oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Bunun için komut satırında sconfig yazıp enter a basmamız yeterli. Karşımıza gelen ekranın görüntüsü aşağıda ki gibi olacaktır.



Görüdüğünüz gibi eski dos ortamında ki programların çalışması gibi değiştirmek istediğimiz özelliğe ait rakamı girip enter a bastıktan sonra düzenlememizi yapmamız yeterli olacaktır. Bu aracın getirdiği kolaylıkları daha net görebilmek için aynı işlemlerin komut satırı karşılıklarını da aşağıda yazıyorum.

Mevcut IP yapılandırmamızı görüntülemek için;
   netsh interface ipv4 show config

Mevcut IP yapılandırmamızı değiştirmek için;
   netsh interface ipv4 set name="Local Area Connection" source=static address= 30.20.2.10 mask=255.255.255.0 gateway=30.20.2.2 store=persistent

NOT: Eğer yukarıda ki komutta store olarak persistent seçmez isek değişiklik active olarak algılanacak sunucumuzu yeniden başlattığımızda silinecektir.

Mevcut DNS yapılandırmamızı değiştirmek için;
   netsh interface ipv4 dnsserver "Local Area Connection" 30.20.2.10

Mevcut sunucunun adını değiştirmek için;
   netdom renamecomputer %computername% /NewName Yeni_Adı

Mevcut sunucuyu Active Directory ortamına katmak için;
   netdom join sunucu_adı /Domain:Domain_Adı /UserD:Domain_Adı\Kullanıcı_Adı /Password:Kullanıcı_Parolası

Görüldüğü gibi Windows Server 2008 Server Core kurulumunda uzun komutlar yazarak yaptığımız işlemleri Windows Server 2008 R2 ile birlikte gelen Sconfig sayesinde çok daha kısa zamanda ve kolayca yapabiliyoruz.

Teşekküler Microsoft.

Başka bir yazımda görüşmek dileğiyle;

M. Hakan CAN