13 Nisan 2009 Pazartesi

VMware ESXi Üzerinde ki Sanal Makineye USB Bellek Takmak - Bölüm I

Pekçok yerde sanallaştırmanın faydalarından bahsedilir. Burada bizde aynı faydaları anlatıyoruz. Ancak ne zamanki aslında yapamadığı bir şeye ihtiyaç duyarsanız işte o zaman kafanızda soru işaretleri oluşabiliyor. Geçen günlerde de bende karşılaştığım bir ihtiyaç (Fiziksel makinede kullandığımız yazılım güvenlik için USB Dongle kullanıyor ve biz bu fiziksel makineyi sıfır kurulum yaparak sanallaştırmak istedik) üzerine karşılaştığım sorun ve yaptığım araştırmalardan sonra ESX in üzerinde çalıştırdığı sanal makinelerde usb cihaz çalıştırma desteğinin olmadığını öğrendim. Şaşırmadım değil ancak donanım aygıtları bölümüne baktığımızda usb ile ilgili hiçbir temel sürücünün yüklenmediğini ve sanal makinenin donanım ekleme bölümünde USB ile ilgili herhangi bir seçenek bulunmadığını gördüğümde gerçeği anladım. Halbuki VMware Workstation 6.5 den sonra kendi bilgisayarımıza taktığımız usb cihazları sanal makineye bağlama işi usb cihazın ikonuna sağ tıklayıp connect to host seçeneği ile oldukça kolaylaşmıştı.

Bu tarz bir olaya nerede ihtiyacımız olur sorusunun herhalde en güzel cevabı USB Dongle denen koruma cihazları ile birlikte çalışabilen yazılımlar demem yeterli olacaktır. Bunun ne şekilde yapılabileceğine ilişkin yaptığım araştırmalar sonucunda VMware in kendi sitesinde bunun ESX tarafından desteklenmediği ancak USB Anywhere denen bir cihaz sayesinde bu işlemin gerçekleştirilebildiğini öğrendim. Bununla ilgili dokümana http://www.digi.com/pdf/wp_ESXServer_AnywhereUSB.pdf adresinden ulaşabilirsiniz. Kısa süreli yaptığım fiyat araştırması sonucunda yaklaşık 300$ gibi bir maliyeti olduğu sonucuna vardım. Ancak bu cihaz hemen temin edilebilecek bir cihaz değildi ve pahalı idi. Peki bu sorunu daha ucuza yine donanımsal olarak nasıl çözerim sorusunun cevabını Bimel de bulduğumuz Digitus Marka dn-13007 model cihaz ile aldım ve bu sorunu çözebileceğimize kanaat getirdim. Bu cihazın bilgilerine http://www.bimel.com.tr/yeni/urun/dn-13007 adresinden dokümanına da http://www.digitus.info/digitus-data/handbuecher/support-manual-en/198727.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu cihaz kendi üzerinde ki iki adet USB portuna takılan yazıcıları ya da usb diskleri ağ üzerinden paylaşıma açarak yazılımı kurduğunuz bilgisayara isterseniz network sürücüsü olarak map edebilmemizi veya istersek NetUSB desteği sayesinde sanki o bilgisayara usb disk takılmış gibi davranmasını sağlayabiliyor. Peki bunu nasıl yapıyor dersek şu şekilde; yazılımı kurduğumuzda cihazın kendi usb sürücüsü de kuruluyor ancak bu usb sürücüsünün düzgün olarak çalışabilmesi için temel olarak donanımın usb sürücülerinin önceden yüklenmiş olması gerekli. Bunu şu şekilde anladım. Cihazı ağa taktıktan sonra ESXi üzerinde ki bir sanal makineye bağlamak istediğimde cihaza takılı olan usb diskin görünmediği (cihazın usb sürücüsü yüklü olmasına rağmen) ancak kendi bilgisayarımda gözüktüğü ve başarılı şekilde usb den bağlandığını tecrübe ettiğimde anlamış oldum. ESXi üzerinde ki sanal makinenin temel USB donanım sürücülerinin yüklü olmaması nedeniyle cihazın sürücüsünün bilgiler kısmında Not Available şeklinde ki ibareleri görüyoruz. Yazının geri kalan kısmında cihazın ayarlanması ve ESXi üzerinde bunu nasıl aşacağımızı anlatmaya çalışacağım.

Cihazın kurulumundan biraz bahsedecek olursak; cihazı kutudan çıktığı gibi ağa bağlayabiliyoruz. Ortamda bir DHCP sunucumuz varsa otomatik olarak ip sini alıyor. Cihazın yazılımını kendi bilgisayarımıza kurduğumuzda Başlat-->Tüm Programlar-->Digitus-->MFP Server Control Center-->MFP Server Control Center yolunu takip ederek yazılımı çalıştıralım. Yazılım açıldığında ağda cihazı arayacak ve listeleyecektir. Cihazın ayarını yapmak için Configure Server seçeneğine tıklayalım ve kullanıcı adı ve parola olarak admin girelim.

Kurduğumuz yazılımının Help-->About bölümünden versiyonuna baktığımızda üzerinde gelen firmware i 2.34 ve yazılımı da 1.28 olarak göreceğiz. http://www.digitus.info/en/products/network/?c=1247&p=627 adresinden 2.50 versiyonlu firmware i ve 1.39 versiyonlu yazılımı çekelim (ikisi bir paket olarak geliyor) ve uygun bir yere açalım. Yazılımı tekrar açalım ve Configure Server ikonuna tıklayıp kullanıcı adı ve parolamızı girdikten sonra açılan menüde Maintenance tabından firmware güncellemesini yapmak için yeni firmware yüklemek için Open a tıklayarak açtığımız klasörde firmware klasörüne geçip model numarasına (dn-13007) göre ilgili bin dosyasını gösterelim ve upload butonuna tıklayalım cihaz kendisi güncelleme işlemini yaptıktan sonra yeniden başlayacaktır. Bu işlem tamamlandıktan sonra yazılımın yeni versiyonunu da eskisini kaldırdıktan sonra kuralım. Bu işlemlerden sonra Help-->About bölümünde son firmware ve yazılım versiyonunu görebiliriz (eski yazılımla bakarsak sanki güncellenmemiş gibi olacaktır). Bu işlemi bitirdiğimize göre tekrar Configure Sevrer a tıklayarak açılan menüde TCP/IP tabına girerek istersek cihaza sabit ip tanımlayabiliriz. Sıra geldi bizim için önemli olan NetUSB özelliğini aktif hale getirmeye. Bunun için Supported Protocols tabında altta yer alan Storeage Access Mode bölümünde ki NetUSB modunu seçmeliyiz. Bu seçenek sayesinde cihaza takılan usb diskleri Connect ikonuna tıklayarak ağ üzerinde ki bu usb diski sanki kendi bilgisayarımıza fiziksel olarak takmış olacağız. OK diyerek bu pencereyi de kapatalım. Böylece cihaz tarafında ki ayarlarımızı tamamlamış oluyoruz.

Fiziksel makinede ki işleyiş aşağıdaki gibi olacaktır;

Cihazın USB yuvaları boşken görüntü aşağıda ki gibi olacaktır.

Cihazın USB yuvasına bir USB Disk yerleştirdiğimizde ki görüntü aşağıda ki gibi olacaktır.

Cihazın USB yuvasında ki USB diski kendi bilgisayarımıza bağladığımızda da görüntü aşağıda ki gibi olacaktır. Taktığımız USB Disk Mass Storage Device olarak görülüyor.
Ancak ESXi üzerinde ki işleyiş maalesef bu şekilde olmuyor. Aynı donanım takılı ve tüm ayarlar aynı iken ESXi üzerinde ki cihazın yazılımını yüklediğimiz sanal makinede oluşan görüntü aşağıdaki gibi olacaktır. Yani takılı olan Mass Storage Device ı göremiyoruz.
Bunun sebebi olarak da yazımın başında söylediğim gibi temel USB Driver larının sistemde yüklü olmaması. Bu driver lar ile ilgili görüntü aşağıda ki gibidir.
Fiziksel bir makinedeki yüklü olan sürücünün bilgileri ise oldukça farklı. Aşağıdaki resimle üsttekini karşılaştırabilirsiniz.
Sorunumuzu tanımladığımıza ve netleştirdiğimize göre artık çözümüne geçelim. Çözüm için yapacaklarımız sırası ile şu şekilde olacak;

1. ESXi üzerinde ki sanal makinemizi VMware Converter ile VMware Workstation versiyon 6 şekline çevirip kendi bilgisayarımızda ki bir klasöre yazdıracağız.

2. Çevrilen sanal makinemizi http://www.vmware.com/products/ws/ adresinden ücretsiz kayıt olarak deneme sürümünü çekebileceğimiz VMware Workstation 6.5.2 versiyonu ile açıp donanım özelliklerinden USB Controller donanımını ekleyeceğiz.

3. Sistemimizi açtığımızda USB donanım sürücüleri sistemimize yüklenecektir.

4. Sanal makinemize Digitus USB MFP Control Center yazılımının son sürümünü yükleyeceğiz.

5. Yazılımın ayarları NetUSB şeklinde ayarlayacağız.

6. Programı çalıştırdığımızda cihaza bağlı olan USB Mass Storage donanımını görecektir.

7. Bu donanımı Connect seçeneği ile sanal makinemize bağlayacağız ve donanımın başarılı şekilde yüklenmesini sağlayacağız.

8. Ardından sanal makinemizi kapatacağız.

9. Tekrar VMware Converter kullanarak sanal makinemizi ESXi sunucumuzun üzerine taşıyacağız. Ancak çevirme işleminin adımlarında Restore seçeneğini işaretlemeyeceğiz.

10. ESXi üzerine taşıdığımız sanal makinemizi başlatıp, Digitus USB MFP Control Center progamını açıp USB Mass Storage cihazını sanal sistemimize Connect e tıklayarak bağlayacağız.

11. Yukarıda ki adımları tamamladıktan sonra usb diskin sanal makinemizin usb sine bağlandığını ve Windows Explorer ile usb diskin içerisini görüntüleyebildiğimizi göreceğiz.

Yukarıda ki şıkların açıklamasını devam yazısında detaylı olarak anlatacağım. Sağlıcakla kalın;

M. Hakan CAN

2 yorum:

axzeL dedi ki...

demişsinizki;;;;
Peki bunu nasıl yapıyor dersek şu şekilde; yazılımı kurduğumuzda cihazın kendi usb sürücüsü de kuruluyor ancak bu usb sürücüsünün düzgün olarak çalışabilmesi için temel olarak donanımın usb sürücülerinin önceden yüklenmiş olması gerekli.

usb olarak tanıtabilmek için vm makinaya yazılım yuklenmesi gerekiyor. Bu durumda makinayı dostan acarsak, yada kısaca söyleyeyim, örneğin acronis boot cdsi ile açtığımızda usb diski gösteremeyiz mi? Çünkü yazılım windows açılmadığı için yüklü olmayacak. Saygılar..

M. Hakan CAN dedi ki...

Merhabalar;

Öncelikle siteme göstermiş olduğunuz ilgi ve yorumunuz için teşekkür ederim.

Makalemde demek istediğim şudur;

Vmware ESXi üzerinde ki sanal bir sunucunun donanım özelliklerinde USB desteği yoktur. Yani sanal makinenizin anakartında usb desteği yoktur. Dolayısıyla sizin Windows Server nızda usb bellekleri tanımayacaktır. Kullandığımız cihazın yazılımı sisteme kendi usb sürücülerini yüklüyor ve desteğini bu şekilde veriyor. Ancak anakartımız üzerinde usb desteği olmadığı için yazılımın usb sürücülerini yüklemesi bir anlam ifade etmiyor.

Benim burada yaptığım sanal sistemi VMware Workstation üzerine alarak anakartına usb desteğini eklemektir. Zaten ekran görüntülerinde de bunu görebiliriz. Bu desteği ekledikten sonra sistemi tekrar ESXi üzerine alıp (ancak yapılan donanım değişikliklerinin ESXi için düzenlenmesini engelleyerek) kullanacağımız cihazın usb sürücülerini tekrar yükleyip sistemin anakartında usb desteği olduğu için sürücüler doğru yüklenmiş olacağından cihazın sorunsuz çalışmasını sağlamış oluruz.

Dolayısıyla makineyi dostan acronis ile açmamız birşey değiştirmeyecektir ve usb diskleri gösteremeyeceksiniz. Bizim amacımız usb desteği olmayan bir sanal makineye usb desteği kazandırmaktır.

İyi çalışmalar;