Sanallaştırma günümüzün en popüler trendlerinden birisi. Sağlamış olduğu faydalar nedeniyle de uzunca bir süre popülerliğini yitirmeyeceği gözüküyor. Bugünkü yazımda sanallaştırma ortamlarından birisi olan VMware firmasının ücretsiz sürümü olan VMware ESXi 3.5 update 3 ün kurulumunu anlatmaya çalışacağım. Yazılımın cd ye yazdırılmaya hazır halini https://www.vmware.com/tryvmware/p/activate.php?p=esxi adresinden indirebilirsiniz. Bu adrese girebilmek için ücretsiz üye olmak ve lisans anahtarı için geçerli bir e-mail adresinizin olması yeterli. Yine yazılımla ilgili dokümanlara da aynı sayfanın sağ tarafında ki bölümlerden ulaşabilirsiniz.
Kurulumdan önce sunucumuzun son firmware nin yüklü olmasına özen gösterelim ve yüklenecek disk bölümleri için önceden ayarlamalarımızı yapalım. Çünkü güncellemeler performans için önemli bir bileşendir. Benim kurulum yapacağım sunucu firmware güncellemesini 8.40 olarak yaptığım HP Proliant DL 380 G5 model sunucu 16 Gb ram ve 2 adet Quad Core işlemciye sahip. Üzerinde bulunan 4 adet (146 Gb SAS) diski RAID-5 yapısında tek array ve üç logical disk olacak şekilde ayarladım. Firmware güncellemesini de 8.40 olarak yaptım. Ayrıca kuruluma başlamadan önce BIOS ayarlarından Intel için Intel-VT, AMD için AMD-V seçeneklerinin Enabled konumuna getirilmesi gereklidir.
Sunucumuzu VMware kurulum cd sinden açtığımızda karşımıza gelen ilk ekranda enter diyerek ilerliyoruz. Daha sonra cd den dosyalar yüklenecektir. Bu işlemin sonunda karşımıza gelen ekranda iki seçenek ile karşılaşacağız. Bunlar ( R ) Repair ve ( Enter ) Install seçenekleridir. Eğer daha önceden kurulumunu yaptığımız sunucumuz açılmıyorsa Repair seçeneği ile sunucumuzu onarabilir ve çalışır hale getirebiliriz. Biz sıfır kurulum yapacağımızdan ( Enter ) Install seçeneği ile kuruluma geçiyoruz. Sözleşme şartlarının geldiği ekranda F11 ile kabul ederek devam ediyoruz. Kurulumu hangi diske yapacağımızın sorulduğu ekrana geliyoruz. Burada disk yapılandırmamızı nasıl yaptıysak (kaç Array, kaç Logical Disk sayısı) o şekilde disk birimleri (Disk0, Disk1, Disk2 gibi alt alta) karşımıza çıkacaktır. Yukarıda kendi sunucum için yaptığım disk yapılandırmasına göre Disk0 seçip Enter a bastım. Bu kurulumu devam edilmesi için bizden onay beklendiğini belirten ekran karşımıza geliyor ve bu ekranı da F11 ( Install ) ile geçiyoruz. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra sistemi yeniden başlatmak için bizden Enter a basmamızı isteyen ekranla karşılaşacağız. Burada Enter a basarak sistemi yeniden başlatıyoruz (Cd yi çıkartmayı unutmayalım). Gördüğünüz gibi kurulum son derece kolay ve zahmetsiz.
Sistemiz açıldığında eğer network kablomuz takılı ise ve ortamda DHCP var ise sunucumuz otomatik olarak ip sini almış olacaktır. F2 diyerek sistemimizi ayarlamaya başlayalım. Eğer istersek bu ekranda F12 seçeneği ile sistemimizi kapatabilir ya da yeniden başlatabiliriz. Aslında F2 ile girmek istediğimizde bizden root kullanıcısı için parola istemesi gerekir. Ancak ilk kurulumda parola boş olacaktır. Güvenlik nedeniyle ilk kullanımda parola mutlaka oluşturulmalıdır.
Sistemimiz için parolamızı belirledikten sonra Configure Management Network bölümüne girelim. Burada sistemimizin network kartlarının ayarlarını, ip ayarlarımızı, dns ayarlarımızı yapabilir ve ayarlarımızın düzgün olup olmadığını test edebiliriz. Network Adapters bölümünde network kartlarımızın teaming ayarını yapabiliriz. Sistemimizde bulunan network kartlarımızın listesini burada görebiliriz. İlk kurulumda eğer sistemimizde iki network kartı varsa sadece birisinde x işareti vardır. Her iki network kartımızın da kablolarını taktıktan sonra seçili olmayan network kartını boşluk tuşuna basarak işaretleyerek seçtiğimizde network kartlarımızı teaming modunda çalışmaya başlayacaktır. Burada bir dip not belirtmek istiyorum. Öncelikle teaming modunda çalışacak network kartları birbirlerinin aynı olması gerekmektedir. Ayrıca network kartlarımızın bağlı olduğu switch ler yönetilebilir switch ler ise, ayarlarında sistemimizin bağlı olduğu portlar için trunk ya da trunk with lacp gibi ayarları yapmamamız gerekiyor. Aksi taktirde ağ bağlantılarımız çalışmayacaktır.
IP Configuration bölümüne girdiğimizde sistemimizin eğer ortamda DHCP var ise aldığı ip yi görebiliriz. Buradan ip yi istediğimiz gibi düzenleyebiliriz. Bunu yapmak için aşağıda ki “Set static IP address and network configuration” seçeneğini seçerek daha önceden belirlemiş olduğumuz ağ ayarlarımızı yapabiliriz. Burada belirlediğimiz ip yi client kısmında sunucumuza web üzerinden bağlanmak için kullanacağız.
DNS Configuration kısmından sistemimiz için host adını düzenleyebiliriz. Ortamda aktif olan bir DHCP olduğunda bu kısımlar dolu gelecektir. Ancak daha sonra el ile düzenlenebilir. Ben sanal sunucularıma vs-01.domain.com, vs-02.domain.com vb. gibi isimler vererek domain.com dns in de de aynı isimle host kaydını oluşturuyorum.
Test Management Network bölümünden de yaptığımız ağ ayarlarımızın düzgün çalışıp çalışmadığını listeye yazacağımız ip adreslerine ping atarak anlayabiliyoruz.
Yukarıda ki tüm ayarları yaptıktan sonra Esc ile buradan çıkabiliriz. Çıkarken bize yaptığımız değişiklikleri kayıt etmek isteyip istemediğimizi soracaktır. Bunu da enter ile geçerek ayarlarımızı kayıt etmiş oluruz.
Yukarıda ki ayarlarımızı bitirdiğimizde genel anlamda sanallaştırma sunucumuz kullanıma hazır demektir. Ancak dikkatinizi çekeceği üzere sunucunun başında yapabileceklerimiz az çok bununla sınırlı olacaktır.
Sanal sistemler oluşturmak gibi işlemleri buradan yapamıyoruz. Sunucumuzu uzaktan kontrol edebilmek için herhangi bir XP ya da Vista yüklü makineye yine ücretsiz olan VMware Virtual Infrastructure yazılımını kurmamız yeterli olacaktır. Bu kurulumu yapabilmek için belirlediğimiz bir bilgisayarda internet explorer ya da firefox gibi bir tarayıcıyı açarak adres bölümüne sanallaştırma sunucumuza network ayarlarında atamış olduğumuz ip adresini http://ipadresi ya da https://ipadresi şeklinde yazarak sanallaştırma sunucumuzun web arayüzüne bağlanalım. Burada hemen üstte yer alan Download VMware Infrastructure Client linkine tıklayalım. Karşımıza indirme yöneticisi çıkacak. Burada ister bu yazılımı sistemimize kayıt eder ya da çalıştır seçeneği ile indirilip kurulum için hemen çalıştırılmasını sağlayabiliriz.
Ben çalıştır diyerek devam ediyorum. Açılan pencerede Next diyelim, karşımıza sözleşmenin olduğu bir ekran gelecektir. Sözleşmeyi kabul ederek Next diyelim. Kullanıcı adı ve organizasyon bölümlerini istediğimiz gibi doldurduktan sonra Next diyelim. Install VMware Infrastructure Update Service kutucuğunu mutlaka işaretleyelim. Çünkü bu yazılımı kullanarak sanallaştırma ortamımızın güncelleştirmelerini rahatlıkla yapabileceğiz. Next diyelim ve kurulumun bilgisayarımızda hangi klasöre yapılacağını gösteren ekrana gelelim. Bu bölümüde olduğu gibi bırakarak Next diyelim ve son pencerede Install butonuna tıklayarak kurulumu başlatalım. Kurulum tamamlandıktan sonra uygulamayı masaüstümüzde oluşan kısa yola çift tıklayarak çalıştırabiliriz.
VMware Infrastructure Client uygulamasını çalıştırdığımızda karşımıza bağlanmak istediğimiz sunucunun adresini ve bağlanılacak kullanıcının adı ile parolasının yazılacağı bir ekran çıkacak. Bu kısımda sunucun adresine ip adresini, kullanıcı adı kısmına root ve parola kısmına da ilk kurulumdan sonra belirlemiş olduğumuz parolayı yazarak enter a basalım. Karşımıza sertifikayı kabul edip etmeyeceğimiz ile ilgili bir uyarı ekranı çıkacaktır. Bu ekranda istersek sertifikayı görüntüleyip sistemimize kurabiliriz ya da “Do not display any security warnings for ipadresi” kutusunu işaretledikten sonra Ignore butonuna tıklayarak geçelim. Böylece bu uyarı artık karşımıza çıkmayacaktır. Sanallaştırma sunucumuza bağlandığımıza göre artık güncelleştirme işlemimizi yapabiliriz. Çünkü kurduğumuz versiyon eski bir versiyon. BaşlatàTüm ProgramlaràVMwareàVMware Infrastructre Update kısmına gelerek güncelleştirme yazılımını çalıştıralım. Vmware Infrastructre Client ile sanallaştırma sunucumuza bağlandığımız için şu an tek host olarak Hosts tabında sunucumuzun ip adresini görebiliriz. Updates tabında istersek güncelleştirme denetleme işini haftanın belli günü ve saatinde olacak şekilde de ayarlayabiliriz. Check Now butonuna tıklayarak güncelleştirmelerin denetlenmesini başlatalım. Güncelleştirmeler bulunduğunda hangi yazılımların güncelleştirmelerinin olduğu bunların boyutları gibi detayları görebiliriz. Güncelleştirmeleri çekelim. İndirme işlemi bittiğinde bizden sunucumuza bağlanmak için kullanıcı adı ve parola isteyecektir. Kullanıcı adı yerine root ve parola kısmınada root kullanıcısı için belirlemiş olduğumuz parolayı yazarak kurulum işlemini başlatalım. İşlem bittiğinde Continue butonuna basarak işlemi sonlandırabiliriz. Ancak firmware gibi güncellemeler sanallaştırma sunucumuzu yeniden başlatmadan uygulanmayacaktır. Dolayısıyla sistemimizde sanal makinelerimiz çalışırkende güncelleştirme yapabiliriz. Sistemimizi yeniden başlatmadan önce çalışan tüm sanal makinelerimizi kapatalım ve sanallaştırma sunucumuzun ismine sağ tıklayarak Enter Maintenance Mode a tıklayalım ve gelen uyarıda Yes butonuna tıklayalım. Sanallaştırma sisetmimizin isminin yanında ki ikonun değiştiğini göreceksiniz. Şimdi de sanallaştırma sunucumuzun ismine sağ tıklayarak reboot seçeneği ile yeniden başlatalım. Eğer istersek yeniden başlatma sebebine istediğimiz bir şeyi yazabiliriz ya da boş bırakabiliriz (ben genelde mantıklı şekilde doldururum). Sistem güncellemeleri uygulayarak yeniden başlayacaktır. Güncellemelerin versiyonlarının kontrolünü Vmware Infrastructure Client uygulamasında Help kısmından About VMware Infrastructure bölümüne tıklayarak versiyonları ve build rakamlarını görebiliriz. Yazıyı hazırladığım sıradaki son versiyonlar VMware Infrastructure Client Version 2.5.0 Build 147633 ve VMware ESX Server 3i Version 3.5.0 Build 153875 şeklinde idi.
Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. İlerleyen günlerde kurulumla ilgili adımları içeren resimleri de siteye koymaya çalışacağım. Sağlıcakla kalın.
3 yorum:
Hakan Bey, bu detaylı kurulum yazısı için teşekkür ederim. lakin bir konu açıkta kalmış. lisans anahtarını nasıl giriyoruz?
Selamlar;
Kurulumu tamamladıktan sonra kendi bilgisayarımızdan esxi sunucumuza bağlantımızı yapıyoruz. Daha sonra sol tarafta esxi sunucumuz seçili iken sağ taraftan Configuration sekmesine geçiyoruz. Burada Software bölümünde Licensed Features linkine tıklıyoruz. Sağ tarafta License Source bölümünde ki Edit linkine tıkladığımızda açılan iletişim kutusunda Use Serial Number seçeneğini seçip almış olduğumuz lisans anahtarını yazıp OK e tıkladığımızda lisanslama işlemini tamamlamış oluyoruz.
Kolay gelsin;
teşekkür ederim
Yorum Gönder